O FERIT-u

Preko 40 godina iskustva u visoko-školskom obrazovanju.


Povijesni razvoj visokog obrazovanja

 

Visokoškolska nastava elektrotehnike pokrenuta je 1978. godine na Studiju elektrostrojarstva Osijek kao treći studij elektrotehnike u Republici Hrvatskoj, koji 1981. godine prerasta u samostalnu visokoškolsku ustanovu. Studij elektrostrojarstva 1988. godine mijenja ime u Studij elektrotehnike te u okviru novog studijskog programa proširuje dotadašnji program studija elektrostrojarstva na obrazovanje inženjera elektrotehnike i elektronike.

Godine 1989. u Republici Hrvatskoj usvojen je zajednički nastavni plan i program Studija elektrotehnike, sa smjerovima Elektrotehnika i Elektronika, koji se primjenjuje i u Osijeku do 2002./2003. godine. U isto vrijeme, zbog velike potrebe za elektrotehničkim kadrom u ovom dijelu Hrvatske, a uz podršku Sveučilišta i gospodarstva regije, započete su pripreme za prerastanje Studija elektrotehnike u fakultet s četverogodišnjim nastavnim programom.

Akademske godine 1990./1991. Studij elektrotehnike Osijek prerasta u Elektrotehnički fakultet Osijek. Od akademske 2005./2006. godine na Fakultetu se izvode preddiplomski studiji, a od 2008./2009. i diplomski studiji usklađeni s Bolonjskom deklaracijom. Poslijediplomski specijalistički studiji, usklađeni s Bolonjskom deklaracijom, izvode se od 2006./2007. godine.

Poslijediplomski doktorski studiji izvode se na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija od akademske 2000./2001. godine. Poslijediplomski sveučilišni (doktorski) studij Elektrotehnike sa smjerovima Elektroenergetika te Komunikacije i informatika, usklađen s Bolonjskom deklaracijom, izvodi se od ak. godine 2006./2007. Od 2018./2019. godine naziv studija promijenjen je u Poslijediplomski sveučilišni studij elektrotehnike i računarstva te se od tada taj studij izvodi kroz tri modula: Elektroenergetika, Komunikacije i informatika te Računarstvo.

Kako bi se jasnije i prepoznatljivije prezentiralo sve ono čime se Fakultet bavi u nastavi, znanosti i u struci, a u skladu s nazivima kvalifikacija koje studenti stječu završetkom studijskih programa, Elektrotehnički fakultet Osijek 2016. godine promijenio je naziv u Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek (FERIT).

Prostorni uvjeti

Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek trenutačno posluje na lokacijama:

 
 
Kneza Trpimira 2B; tlocrtna/bruto površina iznosi oko 5100 m2, korisni/neto prostor je oko 4000 m2, gdje se većim dijelom održava nastava za studente preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija Elektrotehnika i informacijska tehnologija, odnosno Elektrotehnika te preddiplomskog stručnog studija Elektrotehnika (smjerovi: Elektroenergetika i Automatika). Na ovoj se lokaciji održava i nastava Poslijediplomskog sveučilišnog studija elektrotehnike i računarstva. Za nastavu se koristi osam predavaonica, devet laboratorija i četiri računalne učionice.

Cara Hadrijana 10b, zgrada br. 7; tlocrtna/bruto površina je oko 3250 m2, korisni/ neto prostor je oko 2500 m2, gdje se većim dijelom održava nastava za studente preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija Računarstvo, diplomskog sveučilišnog studija Automobilsko računarstvo i komunikacije, preddiplomskog stručnog studija Računarstvo kao i nastava Poslijediplomskog sveučilišnog studija elektrotehnike i računarstva. Za nastavu se koristi pet predavaonica, četiri laboratorija i četiri računalne učionice.

Cara Hadrijana 10b, zgrada br. 14; tlocrtna/ bruto površina je oko 620 m2, korisni/neto prostor je oko 520 m2, gdje je smještena služba za računalnu podršku, prostor za studentski radio UNIOS te dio laboratorijsko-istraživačkog prostora (oko 300 m2) za edukaciju studenata u suradnji s gospodarstvom. Za nastavu se koriste dvije računalne učionice.